Visie op de Wmo

Huidige situatie Wmo

Sinds 2007 wordt de huishoudelijke zorg vanuit de Wmo uitgevoerd. Vanaf 2013 maakt extramurale begeleiding, vervoer en kortdurend verblijf deel uit van de Wmo voor nieuwe cliënten en voor mensen die een herindicatie aanvragen en vanaf 2014 geldt dat voor alle bestaande cliënten. Deze verandering vereist veel aandacht van een gemeente en zorgaanbieder(s). Er is veel tijd gemoeid met gegevensuitwisseling, verwerking van de facturatie, bewaking, controle en de beheersing van de processen.

Wat hebben wij te bieden

De werktitel van onze oplossing is ‘Burger Zorg Portaal (BuZoP)’. De basis van ons concept is dat de gemeente en/of burger meer regie krijgt op de processen waardoor meer efficiency wordt bereikt. Wij automatiseren o.a. de gegevensuitwisseling tussen gemeente en zorgaanbieder(s) ten aanzien van de beschikking (indicatiestelling), de facturatie, de bijlagen en overige verantwoording die voor de gemeente benodigd is. De gemeente, de zorgaanbieder(s) en de cliënten zullen ‘real time’ inzicht geven op het verloop van de gegevensuitwisseling.
Hierbij moet men onder andere denken aan het digitaal accorderen van facturen, het inzichtelijk houden van correcties, kwaliteitsbewaking, status van beschikking, etc.

Onze oplossing sluit aan op de bestaande informatiesystemen bij de gemeente en zorgaanbieder(s). Dit heeft als voordeel dat voor de gemeente en zorgaanbieder(s) geen ingrijpende proceswijzigingen noodzakelijk zijn.

Referentie gesprekken met ketenpartners

De afgelopen maanden hebben wij het BuZoP concept al met verschillende partijen besproken waaronder zorgaanbieders, brancheorganisaties van de thuiszorg (huishoudelijke hulp) en gemeenten. Zij waren erg enthousiast, vooral ook met het oog op de toekomst in het kader van de kanteling van Begeleiding.

Naast de GemZaP hebben wij ook een soortgelijk concept voor de AWBZ keten (Vereenvoudigde Verantwoording Zorg – VeVeZ). Dit concept is de afgelopen maanden eveneens met veel partijen besproken, waaronder de directieraad van het CIZ, diverse zorgaanbieders en Syntens (een organisatie die het MKB ondersteunt bij innovatie). Inmiddels heeft het Ministerie van VWS ons concept ook onder de aandacht. Wij zijn als enige advies- & consultancybureau door VWS uitgenodigd op een door haar georganiseerde bijeenkomst ‘Regeldrukvermindering voor de zorgaanbieders’. Ons is gevraagd het concept daar toe te lichten.

Wat is de besparing voor de keten

Gezien de werkzaamheden aan de zijde van gemeente en zorgaanbieder(s) kan de kostenbesparing aanzienlijk zijn. Vanuit de optiek van de zorgaanbieder hebben wij een goed beeld van de besparingen. Voor het aangeven van de concrete besparing voor een gemeente, is aanvullende informatie nodig.

Het is een vernieuwende blik op het proces van gegevensuitwisseling met betrekking tot de Wmo, voor nu en de toekomst.

Klik hier voor de factsheet